Antikropp kan hjälpa astmapatienter

Injektioner med den monoklonala antikroppen mepolizumab kan hjälpa
patienter med en viss typ av astma. Det visar två engelska studier som
publicerats i New England Journal of Medicine.

6 mar 2009, kl 12:29
0

Det är forskare vid bland annat The Institute of Lung Health i England som publicerat en studie som visar att antikroppen mepolizumab kan påverka en viss typ av astma. I studien lottades 61 personer med astma med så kallad eosinofil inflammation till behandling med antingen mepolizumab eller placebo under ett år. Eosinofiler är en typ av vita blodkroppar som förekommer vid inflammation.

Resultaten pekar på att antalet försämringsperioder var lägre hos de patienter som behandlades med mepolizumab än i kontrollgruppen. I den behandlade gruppen förekom i snitt två svåra försämringsperioder under studietiden att jämföra med i snitt 3,4 svåra försämringsperioder i kontrollgruppen under samma tid. Slutsatsen forskarna drar är att eosinofila celler har betydelse för svår försämring vid astma i den undersökta patientgruppen.

Även en mindre studie av 61 patienter som också publiceras i New England Journal of Medicine har effekten av mepolizumab undersökts Även där sågs färre försämringsperioder bland de patienter som fått läkemedel än i kontrollgruppen.

I en ledare kommenteras studierna som intressanta men det påpekas att många personer med astma inte har eosinofil inflammation. Kommentaren tar också upp flera kliniska faktorer som läkemedlet inte visade effekt på.
Studierna är båda finansierade av läkemedelsföretaget Glaxo Smithkline som utvecklar den monoklonala antikroppen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng