Annons

Infekterad debatt om DUR

Det elektroniska expeditionsstödet, DUR, som Apoteket på uppdrag av regeringen utvecklat från en amerikansk modell väcker starka känslor. Många aktörer känner sig utestängda från arbetet som de menar pågått i en skyddad verkstad, det framkom vid en debatt om DUR på torsdagen.

6 mar 2009, kl 12:37
0

Det var fullsatt salong när Apotekarsocietetens sektion för läkemedelsinformation igår bjöd in till en debattkväll om det elektroniska receptgranskningssystemet DUR. Även om de flesta närvarande var eniga om att det finns ett skriande behov av ett sådant nationellt enhetligt stöd råder spridda meningar om hur ett sådant ska vara uppbyggt och vilka som ska vara med och bygga upp det.

DUR, som står för drug utilization review, är ursprungligen ett amerikanskt system vars rättigheter ägs av det USA-baserade företaget Medco. Sedan i mars förra året har en projektgrupp på Apoteket ledd av Michael Camitz, arbetat med att anpassa systemet till svenska förhållanden och utvärderat om det skulle lämpa sig att använda av apoteken här. Initiativet till uppdraget om utvärderingen kom från Apoteket AB, senare sanktionerat av regeringen med villkoret att systemet skulle kunna användas av samtliga apoteksaktörer på den omreglerade marknaden. Meningen är att systemet ska varna expedierande personal på apoteken om något verkar konstigt i ett recept, som interaktioner eller felaktiga doser.  

Under året har projektet ifrågasatts från flera håll och även under gårdagens debatt var det långa stunder ?alla mot apoteket?. Läkemedelsindustriföreningen, Lif, har varit bland de skarpaste kritikerna och ifrågasatt att företagen inte får se vilken information som står om deras läkemedel i DUR.
–    Ett sådant här projekt kan inte drivas bakom Apotekts stängda dörrar vilket har varit fallet med DUR, sade Per Manell ansvarig för it-frågor och Fass på Lif.

Uppfattningen att Apoteket inte inbjudit till diskussion under sitt utvecklingsarbete delades av representanter från både SKL och Läkemedelsverket som fanns på plats. Kritiken tillbakavisades av Apoteket som menar att arbetet pågått i tätt samarbete med representanter från landstingen.

Kostnaderna var en punkt som flera i publiken ville ha svar på. Michael Camitz, projektledare för DUR på Apoteket, svarade att han inte hade mandat att prata om några summor. Men enligt tidigare uppgifter har projektet kostat ett 50-tal miljoner kronor. En annan återkommande fråga var hur ett nytt expeditionsstöd ska integreras med befintliga register som receptregistret och Sfinx. Michael Camitz menade att DUR ska fungera som en funktion i receptregistret och att det förhoppningsvis ska kunna samköras med flera register men att det i flera fall krävs lagändringar för att det ska gå.

En annan fråga som väckte känslor var hur säkert ett system med rötterna i USA med deras regelverk egentligen kan vara i Sverige.
– Jag undrar var den vetenskapliga valideringen av systemet finns? När vi inför omfattande förändringar inom vården bör det vara noggrant undersökt hur det fungerar, sade Lars L Gustafsson ordförande i Läksak.

En stor del av debatten kom att handla om hur projektet med att utveckla och anpassa DUR har gått till. Flera av deltagarna frågade sig om det hade varit någon upphandling innan och projektledare Michael Camitz sade upprepade gånger att arbetet med DUR har varit ett utvecklingsprojekt och att tanken är att det ska föras över till apotekets Servicebolag.

Vad som händer med projektet sedan är upp till regeringen, vars representanter tackade nej till att vara med vid debattkvällen.