Covid-19-vaccin kan bli godkänt för barn på 5-11 år
Foto: istock

Covid-19-vaccin kan bli godkänt för barn på 5-11 år

EMA har börjat utvärdera en ansökan om utvidgat godkännande för vaccinet från Pfizer/Biontech.

19 okt 2021, kl 09:53
0

Annons

EU:s läkemedelsmyndighet EMA har inlett granskning av en ansökan från företaget Biontech om utvidgat godkännande för mRNA-vaccinet Comirnaty mot covid-19 som företaget utvecklar tillsammans med Pfizer.

Vaccinet är för närvarande (liksom Modernas mRNA-vaccin Spikevax) godkänt för vuxna och för barn från 12 års ålder. Företagen vill nu att Comirnaty godkänns även för barn i åldrarna 5-11 år.

Barn på 5-11 år fick anpassad dos

I ett pressmeddelande skriver Biontech att den nya ansökan stöds av data från en fas II/III-studie. I denna ges vaccinet till barn i åldrarna 6 månader-11 år och 2 268 deltagare var 5-11 år. De fick en barnanpassad vaccindos två gånger med tre veckors mellanrum. Antikroppssvaret efter en månad var jämförbart med svaret hos personer i åldrarna 16-25 år som fått tre gånger så stora vaccindoser. Enligt pressmeddelandet var biverkningarna bland de vaccinerade barnen få.

Samma data kommer att skickas även till läkemedelsmyndigheter i andra delar av världen, bland annat till FDA i USA.

I EU kommer ansökan nu att granskas av EMA:s expertkommitté CHMP.

I Sverige rekommenderar Folkhälsomyndigheten i nuläget covid-19-vaccinering av barn från 12 års ålder och uppåt. Myndigheten rekommenderar att enbart använda Comirnaty och inte Modernas vaccin i denna åldersgrupp. Detta eftersom den sällsynta biverkningen hjärtmuskelinflammation verkar uppkomma oftare med Modernas vaccin, särskilt bland yngre.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng