Annons

Ännu ett ifrågasatt patent

Roche kan förlora sitt patent på ett läkemedel för behandling av hepatit C. Indiska patentmyndigheter vill godkänna kopior.

6 nov 2012, kl 12:07
0

Annons

Skälet till att indiska myndigheter funderar på att tillåta generika på Roche läkemedel Pegasys är främst kostnaden. Även en rabatterad behandling med Pegasys som funnits på den indiska marknaden sedan 2006 är dyr och skulle minska betydligt med generisk konkurrens menar företrädare för patientorganisationer.

Företaget har en annan åsikt och en företrädare för Roche varnar i tidningen Wall Street för att forskningen hämmas, och därmed framtida behandlingar, när patenträtten urholkas.

Listan över ifrågasatta patent växer i Indien. Det senaste fallet med Roche behandling av hepatit C är det tredje patentfallet mot utländska läkemedelsbolag sedan mitten av september och sedan tidigare pågår flera utdragna processer. Nyligen förlorade Pfizer sitt patent för cancerläkemedlet Sutent när indiska myndigheter fann att läkemedlet inte var någon ny uppfinning och därmed inte möjligt att patentera och i september beslutade indiska myndigheter att ett indiskt företag hade rätt att kopiera Roche cancerläkemedel Tarceva.

De stora läkemedelsbolagens intresse för Indien har ökat sedan landet 2005 införde nya patentlagar. Här finns en gigantisk marknad som växer betydligt snabbare än i USA och Europa. Många företag har gjort stora investeringar i landet. Om företagen börjar backa när patent ifrågasätts av indiska myndigheter eller om marknaden förblir fortsatt viktig återstår att se.