Annons

Amylinanalog förbättrar blodsockerkontrollen

Ett läkemedel som härmar effekterna av det kroppsegna hormonet amylin kan bli en hjälp för vissa diabetiker. Men det är ingen konkurrent till insulin.

16 jun 2003, kl 16:01
0

Företaget Amylin Pharmaceuticals lämnade nyligen in kompletterande data för substansen pramlintid till myndigheterna i Schweiz. Läkemedlet är utvecklat för behandling av diabetes typ 1 och insulinkrävande diabetes typ 2. Det fungerar som en amylinreceptoragonist.

Amylin är ett kroppseget peptidhormon som precis som insulin lagras i och utsöndras från betaceller i bukspottskörteln. Förutom att amylin kan påverka mättnadskänslan är det också inblandat i regleringen av sockernivåerna i blodet, bland annat genom att fördröja magtömningen. Personer med typ 1 diabetes har brist både på insulin och amylin.

? Teorin bakom detta läkemedel är intressant. Men jag undrar vilken marknad det kan få eftersom det inte är så effektivt, säger Bo Ahrén, professor vid institutionen för medicin vid Lunds universitet.
I fas III-studier har pramlintid visat sig sänka nivåerna av blodglukosmarkören HbA1C med mellan 0,6 och 0,8 procent hos patienter med oförändrad insulindos.

? Man vill ju gärna att det ska gå ner lite mer. Men för de patienter som inte får tillräcklig kontroll med insulin kan pramlintid bli ett verktyg. Och då behöver det inte heller vara så farligt att det inte har så stor effekt. Det kan inte ersätta insulin men det kan bli ett spännande tillskott.