”AMR är en fråga som vi kommer att fördjupa oss i”

”AMR är en fråga som vi kommer att fördjupa oss i”

Sedan augusti är Kunskapscentrum för läkemedel i miljön fullbemannat. Ett uttalat spår är arbetet mot AMR.

17 okt 2019, kl 13:28
0

Ulrika Bergström.

Ulrika Bergström.

Marmar Nekoro.

Marmar Nekoro.

I juni förra året meddelade regeringen att Läkemedelsverket fick i uppdrag att inrätta ett kunskapscentrum för att minska miljöeffekterna av läkemedel, som Läkemedelsvärlden rapporterat om.

Sedan dess har det nya Kunskapscentrum för läkemedel i miljön tagit form och bemannas från och med augusti i år av utredarna Marmar Nekoro och Ulrika Bergström, samt av biträdande direktör Stefan Berggren.

Men även om centrumet inte varit fullbemannat förrän nu har arbetet påbörjats. I våras hade man till exempel en work shop med en rad aktörer om kunskapscentrumets fokusområden (se faktaruta). Man har också haft dialogmöten med relevanta parter och en större träff var planerad till november i år. Den har dock skjutits på till i vår.

– Vi behövde göra och få en del andra saker på plats först, säger Ulrika Bergström, som bland annat har en bakgrund som biolog och toxikolog.

Enligt regeringsuppdraget ska kunskapscentrumet samla svenska aktörer och vara en plattform för dialog och samverkan i frågor som rör läkemedel och miljö.

– Till stor del handlar det om omvärldsbevakning och att vara en naturlig kommunikationskanal för dessa frågor, säger Marmar Nekoro, som är marinekolog och biolog i botten.

Hon påpekar att kunskapscentrum ännu är i uppbyggnadsfasen, men att arbetet syftar till att bidra till en rad olika mål som till exempel de svenska miljökvalitetsmålen – och då särskilt etappmålet om ökad miljöhänsyn i läkemedelslagstiftningen.

– Kunskapscentrums arbete ska därmed komplettera Läkemedelsverkets redan pågående arbete med att minska miljöpåverkan av läkemedel. Rent konkret handlar det till en början om att vara med på och arrangera egna möten och seminarier, läsa rapporter och träffa aktörer inom området, säger Marmar Nekro.

En fråga som man har identifierat som viktig och som berör de flesta aktörerna inom läkemedelsområdet, från myndigheter och politiker till läkemedelsföretag, förskrivare och apotek, är arbetet mot antimikrobiell resistens (AMR), där antibiotikaresistens ingår.

– AMR är en viktig fråga vi kommer att fördjupa oss i och det är också en fråga som väldigt många behöver jobba med och som spänner över ett läkemedels, eller en grupp läkemedels, hela livscykel. Alla i våra målgrupper har direkt eller indirekt koppling till AMR, säger Ulrika Bergström.

Förutom att man själva kommer att arrangera möten och workshops uppmanar Marmar Nekoro och Ulrika Bergström till engagemang från berörda parter.

– Vi kommer att behöva och efterfrågar alla aktörers delaktighet. Har man information man vill sprida eller behov av samverkan om läkemedel i miljön får man gärna ta kontakt med oss, säger Marmar Nekoro.

Regeringen har avsatt fem miljoner kronor årligen från 2018 för arbetet vid Kunskapscentrum för läkemedel i miljön.