Annons
Billigt läkemedel verksamt mot blodcancern AML

Billigt läkemedel verksamt mot blodcancern AML

Ett vanligt och billigt läkemedel kan användas mot behandlingsresistens vid akut myeloisk leukemi, AML.

17 jan 2020, kl 12:00
0

Annons
Nikolas Herold. Läkemedelsvärlden.

Nikolas Herold

Akut myeloisk leukemi, AML, är en av de vanligaste cancerformerna hos vuxna och drabbar omkring 350 personer i Sverige varje år. Endast omkring en av fyra blir botade med nuvarande behandlingar.

Nu utvecklar forskare en ny kombinationsbehandling mot AML, där ett vanligt och billigt cancerläkemedel används på nytt sätt. I forskning på möss och AML-celler från människor motverkade läkemedlet behandlingsresistens och förbättrade effekten av ett annat läkemedel.

Studien är ett resultat av ett internationellt samarbete mellan forskare vid Karolinska institutet och andra forskare i Sverige, Tyskland, USA, Storbritannien och Sydkorea. Forskarna har publicerat studien i Embo molecular medicine och ska nu gå vidare med en klinisk studie.

AML kräver nya strategier

Ett av de vanligaste läkemedlen för att behandla AML är cytarabin (ara-C), ett cytostatikum. Många patienter svarar dock inte på behandlingen på grund av att de har höga halter av ett enzym som heter SAMHD1. Det bryter ned det aktiva ämnet i cytabarin och gör att behandlingen inte fungerar.

Patienter med höga halter av enzymet SAMHD1 har på grund av detta en signifikant sämre överlevnadsprognos än patienter med låga enzymnivåer. Forskarna bakom den aktuella studien vill därför hitta sätt att hämma enzymets effekter mot cytabarin.

De testade fler än 33 000 olika substanser och undersökte hur substanserna påverkar SAMHD1:s hämmande effekt på cytabarinbehandling. Tre olika substanser, så kallade ribonukleotidreduktashämmare, visade sig kunna minska SAMHD1:s förmåga att motverka cytabarin. Dessa substanser var hydroxyurea, gemcitabin och triapine. Forskarna kunde även visa hur substanserna påverkade SAMHD1-halterna rent mekanistiskt.

Gav tydliga effekter

Hydroxyurea är ett billigt läkemedel som används vid behandling av blodsjukdomar som AML. Dock har det inte tidigare använts i kombination med cytarabin. Gemcitabin är ett läkemedel som används mot flera olika typer av cancer, men kan vara toxiskt vid upprepade doser. Triapine är ett läkemedel som för närvarande genomgår kliniska studier hos cancerpatienter.

– Tillskott av var och en av dessa tre substanser förbättrade avsevärt effekten av cytarabinbehandling i cellprover med höga halter av SAMHD1. Detta kunde vi se i cellprover från både vuxna och barn. I AML-möss kunde vi även visa på en signifikant förlängd genomsnittlig överlevnad när cytarabin kombinerades med en av dessa substanser, säger Nikolas Herold, vid institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Karolinska institutet, en av forskarna bakom studien.

Klinisk studie startar

Forskargruppen planerar nu att gå vidare med en klinisk studie hos nydiagnostiserade AML-patienter. De kommer att få hydroxyurea som tillägg till standardbehandling. Studien börjar rekrytera patienter inom några veckor.

– Hydroxyurea är ett välbeprövat läkemedel som redan används för att behandla AML så vi tror det har stor potential. Skulle det visa sig att våra forskningsresultat fungerar även i kliniskt bruk så skulle behandlingen av AML kunna förbättras även i utvecklingsländer med begränsade resurser eftersom hydroxyurea är patentfritt och inte kostar mer än ibuprofen, säger Nikolas Herold.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng