Annons

Amerikanska staten satsar på anti-rökvaccin

Företaget Nabi Biopharmaceuticals har fått ett lån på 10 miljoner
dollar av amerikanska staten. Pengarna ska finansiera utvecklingen
av ett vaccin som ska få rökare att bli kvitt nikotinsuget.

2 okt 2009, kl 12:08
0

Annons

Vaccinet som går under namnet Nicvax verkar genom att få immunsystemet att producera antikroppar mot nikotin. När antikropparna binder till nikotinmolekylen blir dessa för stora för att passera blod-hjärnbarriären och får till resultat att njutningseffekten och rökaren uteblir. Vaccinet som utvecklas av företaget Nabi Biopharmaceuticals ska snart börja fas III-studier av preparatet och det är till dessa som pengarna ska gå.

Lånet kommer från National Institute of Drug Abuse, NIDA, som är en del av den amerikanska hälsovårdsmyndigheten. Redan 2001 inledde NIDA ett public-private samarbete med Nabi som då fick pengar för till preklinisk forskning av vaccinet. När vaccinet testats i fas I och II-studier har det visat sig leda till rökstopp med ihållande effekt i högre utsträckning än placebo.

I mars 2006 fick vaccinet sin välsignelse av FDA som gav det ett så kallat fast track-status för att skynda på utvecklingen. För att ytterligare snabba på processen skjuter nu NIDA till 10 miljoner dollar till projektet. Nabi har samtidigt haft diskussioner med den europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA som i en vetenskaplig rådgivning gett företaget positiv respons för sin design av planerade fas III-studien.

Lånet är det största hittills som NIDA givit till ett företag.