Annons
Försäljning av självtester minskar kraftigt
Foto: Istock

Försäljning av självtester minskar kraftigt

Försäljningen av självtester för covid-19 har mattats av. Det vittnar flera apotekskedjor om.

8 feb 2022, kl 13:23
0

Annons

Under flera månader har apoteken haft en mycket hög försäljning av självtester för covid-19. Samtidigt har trycket på PCR-tester i regionernas regi varit väldigt stort. Förra veckan meddelade dock Folkhälsomyndigheten att covid-19-restriktionerna hävs 9 februari. Eftersom PCR-testning då inte längre riktar sig till alla, blir självtester nu ett av de få alternativ som finns för de som vill testa sig för covid-19. Trots det syns redan en minskad försäljning.

Monika Magnusson, försäljningsdirektör på Apotek Hjärtat, skriver i ett mejl ”Vi ser en tydlig avmattning sedan ungefär en vecka tillbaka. En viss nyfikenhet kommer kanske att finnas kvar även framöver, men i takt med att covid-19 bedöms som mindre och mindre allvarlig så väntar vi oss att intresset och behovet av att testa sig minskar”.

Tror på fortsatt behov av självtester

I näthandeln ser man en liknande trend.

”Från att efterfrågan har varit mycket kraftig under december och januari är den nu avtagande. Vi såg peaken för två veckor sedan när smittspridningen var som störst och innan de nya riktlinjerna kommunicerades. Just nu förväntar vi oss ingen ökad efterfrågan, men är det något man har lärt sig de senaste åren är det att vara ödmjuk inför plötsliga förändringar och vara redo för allt” skriver Carl Jansson, marknadschef på online-apoteket Meds, i ett mejl.

­– Det har gått ned en del. Jag har inga konkreta siffror på det men efterfrågan har minskat. Det började så sakteliga sedan presskonferensen, säger Andreas Rosenlund som är informationsdirektör på Kronans apotek.

Han tror att ett visst behov av provtagning kommer att kvarstå även framöver även om det inte är lika stort som tidigare.

­– Det är svårt att bedöma hur det kommer att se ut här i framtiden, men vi tror att det kommer att finnas behov för provtagning om man kanske ska gå på någon fest eller liknande, säger han.

Text: Malin Pääjärvi