Annons

Akut-p-piller receptfritt i hela EU

EU har beslutat om en ändring så att akut-p-pillret Ellaone kan köpas receptfritt i alla länder inom Europa.

13 jan 2015, kl 08:07
1

Annons

Akut-p-pillret Ellaone har funnits på marknaden i EU sedan 2009 men då som receptbelagt. EMAs vetenskapliga kommitté CHMP meddelade i höstas att det nu finns omfattande information om läkemedlets risker och nytta och att pillret hädanefter bör kunna köpas receptfritt inom alla länder i Europa. Fler än tre miljoner kvinnor i 70 länder har hittills hunnit använda Ellaone.

Bäst effekt har man om medlet tas inom 24 timmar efter oskyddat sex men fungerar i upp till 120 timmar.
– Vi kommer inte att kunna lansera medlet receptfritt förrän till sommaren i Sverige. Idag är det receptbelagt så av säkerhetsskäl kan inte receptfritt läkemedel finns tillgängligt samtidigt, säger Katarina Hamnström, medicinsk direktör på Takeda Pharma.

– Annars kommer det att påbörjas en förändring i andra länder från och med februari. Planen är att läkemedlet ska finnas tillgängligt receptfritt i alla länder, men man måste ju ha ett lokalt godkännande i varje land.

 

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng