Akut p-piller blir receptfritt

På uppmaning av Läkemedelsverket har företaget Nycomed nu ansökt om receptbefrielse för sitt akuta p-piller Norlevo. Under våren räknar man med att det ska finns att köpa på apoteket.

22 jun 2002, kl 20:33
0

Annons

När reglerna för receptfria läkemedel ändrades för tio år sedan uppmanade Läkemedelsverket en del företag att ansöka om receptbefrielse för vissa läkemedel. Sedan dess har man bara en gång, innan Norlevo, uppmanat ett företag att ansöka om receptbefrielse. Då gällde det Losec.
I Norge där Norlevo började säljas i våras har pillret på myndigheternas begäran varit receptfritt från början, berättar Mats Mogard företagets medicinske chef.
? Men eftersom preventivmedel är komplicerade frågor har vi väntat med en svensk ansökan tills vi fick expertisens stöd. Om de inte är positiva till receptfri försäljning är det ingen bra idé.
Men det stödet fick man på en workshop som Läkemedelsverket ordnade i början av november.
Få biverkningar
? Pillret uppfyller de kriterier som finns för att ett läkemedel ska säljas receptfritt, som till exempel låg risk för biverkningar, säger Arne Victor, docent vid Läkemedelsverket.
Men på grund av oönskad hög hormondos och risk för allvarlig rubbning av menscykeln om man tar akutpillret upprepade gånger under en cykel rekommenderas inte en sådan användning. Så använt skulle det också bli en mycket dyr preventiv metod. En behandling kommer att kosta cirka 90 kronor.
Akutpillret är inte heller lika säkert som preventivpiller, som är närmast hundraprocentiga, medan Norlevo, ger ett 95-procentigt skydd.
Det kanske viktigaste motivet till att man släpper Norlevo receptfritt är att minska antalet aborter. I Frankrike där pillret sålts receptfritt i ett år har abortsiffrorna dock inte sjunkit.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng