Aids-aktivister hoppas stoppa EU-avtal med Indien

Några tusen personer som lever med hiv demonstrerade igår i New Delhi tillsammans med Läkare utan gränser och FN:s särskilde rapportör om rätten till hälsa. Budskapet till den indiska regeringen var att inte acceptera EU:s krav på skärpta patentlagar.

3 mar 2011, kl 17:59
0

Annons

De pågående förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan EU och Indien riskerar enligt aktivisterna att minska tillgången på mediciner i den fattiga världen.
Mer än 80 procent av de aidsläkemedel som Läkare utan gränser använder för att behandla 175 000 människor i utvecklingsländer är enligt organisationen prisvärda generika från Indien.

Aktivisterna befarar
att det frihandelsavtal som förhandlas fram mellan Indien och EU kan förhindra tillverkningen av prisvärda generika. En stor stötesten är regler om dataexklusivitet, det vill säga när förändringar av ett existerande läkemedel innebär att patentet förlängs. Sådana regler kommer att hindra Indien att producera generika till överkomliga priser, befarar Läkare utan gränser. Patenträtten i Indien utformades 2005 efter krav från Världshandelsorganisationen WTO, men är begränsad till att enbart gälla nya läkemedel.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng