Annons

Afroamerikaner kan
få speciell hjärtmedicin

Ett läkemedel speciellt för afroamerikaner kan vara på väg att godkännas i USA. Det är en kombination av substanserna isosorbiddinitrat och hydralazin som i en studie visat sig minska hjärtdödlighet i den afroamerikanska befolkningsgruppen.

9 nov 2004, kl 14:00
0

Vid en konferens för hjärtspecialister presenterades i går den första studie som gjorts på enbart afroamerikaner. I studien ingick 1050 afroamerikaner med svåra hjärtproblem.

I den grupp som fick en kombination av isosorbiddinitrat och hydralazin var överlevnaden efter två år betydligt högre än i den grupp som fick isosorbiddinitrat och placebo. I gruppen som fick kombinationspreparatet avled 32 patienter ( 6,2 procent) i den senare 54 ( 10,2 procent). Resultaten var så slående att studien avbröts i förtid.

Tidigare fynd indikerade

Skälet till att enbart patienter med afroamerikansk etnicitet ingick i den här studien var fynd i en tidigare studie som indikerat att kombinationsbehandlingen fungerar bättre på afroamerikaner än individer med annan etnicitet.

Bland många kardiologer välkomnas resultaten, med hänvisning till att dödligheten i hjärtsjukdom är dubbelt så hög bland svarta jämfört med vita i USA.

? Det här är glada nyheter för den afroamerikanska befolkningsgruppen med hjärtproblem som hittills farit mer illa än genomsnittspopulationen, säger till exempel kardiologen Karol Watson medlem i föreningen för Black Cardiologists till tidningen The Seattle Times.

Andra, mer kritiska röster, menar att det här är en smart strategi för företaget att få patent på två generiska preparat, genom att göra ett kombinationspreparat.

Kritiker bland genetiker anser också att marknadsföring av ett preparat utifrån etnicitet kan få till följd att människor tror att hudfärgen har betydelse för om ett läkemedel fungerar. De menar att etnicitet är en artificiell konstruktion, att de genetiska variationerna är större mellan individer i en speciell etnisk grupp, än mellan grupperna.
FDA har tidigare deklarerat att man kommer att godkänna etnicitetsbaserad e indikationer.