Annons

Acetylsalicylsyra ? alla tiders universalläkemedel

I fjol uppnådde acetylsalicylsyran den i läkemedelssammanhang ansenliga åldern hundra år. Det världsdominerande varumärket Aspirin fyller dock inte hundra år förrän 1999. Vad passar då bättre än att uppmärksamma ASA ? århundradets läkemedel ? 1998?ASA:s förhistoria började med upptäckten att pilträdets blad och bark hade smärtlindrande egenskaper. Efter det att Felix Hoffmann lyckades renframställa ASA […]

19 jul 2002, kl 04:04
0

I fjol uppnådde acetylsalicylsyran den i läkemedelssammanhang ansenliga åldern hundra år. Det världsdominerande varumärket Aspirin fyller dock inte hundra år förrän 1999. Vad passar då bättre än att uppmärksamma ASA ? århundradets läkemedel ? 1998?
ASA:s förhistoria började med upptäckten att pilträdets blad och bark hade smärtlindrande egenskaper. Efter det att Felix Hoffmann lyckades renframställa ASA 1897  följde ett segertåg som är oöverträffat i farmacihistorien.
Under 1900-talet har substansen fått allt fler användningsområden och är idag världens mest sålda läkemedel ? men historien om ASA har också innefattat internationella storkonflikter och en stundtals hänsynslös konkurrens om marknadsandelar.
Idag håller ASA:s identitet som förstahandsmedel vid mild smärta sakta på att förpassas till historien. Istället ser expertisen ASA först och främst som ett värdefullt hjärtkärl-läkemedel. På senare tid har det mångsidiga läkemedlet dessutom visat sig ha potential på områden som demens, koloncancer och havandeskapsförgiftning. Allt detta gör att det gångna århundradets läkemedel säkert blir att räkna med även under 2000-talet.