Abbvie ger upp planen att köpa Shire

Efter det avbrutna uppköpet måste Abbvie betala nästan 12 miljarder kronor i skadestånd till Shire.

21 okt 2014, kl 12:31
0

Foto: IstockPhoto

Efter långdragna förhandlingar kom till slut under måndagen beskedet om att det inte blir något sammangående mellan amerikanska Abbvie och irländska Shire. Sista budet för affären var på nästan 400 miljarder kronor och som kompensation för det uteblivna köpet ska nu Abbvie betala 11,7 miljarder kronor enligt ett pressmeddelande från Shire.

Ett nytt försök för att köpa upp Shire är möjligt tidigast om ett år enligt brittiska bestämmelser.

Abbvie skyller den uteblivna affären på de nya förslaget som det amerikanska finansdepartementet presenterade förra månaden om regler som hindrar så kallad skatteinversion, enligt Reuters. Planen var att Abbvie skulle kunna sänka sin bolagsskatt genom att flytta sin hemvist till Irland vilket nu inte längre fungerar.

Abbvie såg även fram emot att bland annat få tillgång till Shires portfölj av läkemedel mot sällsynta sjukdomar för att bredda marknaden och inte vara så beroende av sitt storsäljande läkemedel Humira.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng