Annons

Östrogenbehandlade kvinnor hade bättre riskprofil från början

Kvinnor som behandlas med östrogen har lägre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom redan innan östrogenbehandlingen inleds. Det visar en studie på 1 200 kvinnor i Göteborg.

18 jul 2002, kl 21:51
0

Den rådande uppfattningen att östrogenbehandling av kvinnor med klimakteriebesvär även ger positiv effekt på risken att insjukna i hjärt-kärlsjukdom måste kanske omprövas. Åtminstone visar en långtidsstudie ifrån Göteborg, där man följt 1 200 kvinnor under 24 års tid, att de som behandlats med östrogen hade en bättre kardiovaskulär riskprofil redan innan behandlingen insattes.
Kvinnor i Göteborg födda 1918, 1922 och 1930 undersöktes 1968-69 med avseende på sina kardiovaskulära riskfaktorer. Kvinnorna följdes sedan fram till 1993. Av de 1 200 undersökta kvinnorna behandlades 149 någon gång mellan 1968 och 1993 med östrogen. Dessa kvinnor hade signifikant lägre blodtryck, vikt, BMI (body mass index), midja, midja-stusskvot och kolesterolvärden än de kvinnor som inte fick östrogen ? redan innan östrogenbehandlingen startade.


Rädsla hos läkare
De östrogenbehandlade kvinnorna motionerade också mer, hade högre utbildning och tillhörde högre socialgrupper än de som inte fick östrogensubstitution.
? Läkare var tidigare rädda att ge östrogensubstitution till kvinnor med högt blodtryck, säger Kerstin Rödström, avdelningen för allmänmedicin vid Vasa sjukhus i Göteborg och ansvarig för studien som en förklaring till resultaten.