Östrogenbehandlade kvinnor hade bättre riskprofil från början

Kvinnor som behandlas med östrogen har lägre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom redan innan östrogenbehandlingen inleds. Det visar en studie på 1 200 kvinnor i Göteborg.

18 jul 2002, kl 21:51
0

Den rådande uppfattningen att östrogenbehandling av kvinnor med klimakteriebesvär även ger positiv effekt på risken att insjukna i hjärt-kärlsjukdom måste kanske omprövas. Åtminstone visar en långtidsstudie ifrån Göteborg, där man följt 1 200 kvinnor under 24 års tid, att de som behandlats med östrogen hade en bättre kardiovaskulär riskprofil redan innan behandlingen insattes.
Kvinnor i Göteborg födda 1918, 1922 och 1930 undersöktes 1968-69 med avseende på sina kardiovaskulära riskfaktorer. Kvinnorna följdes sedan fram till 1993. Av de 1 200 undersökta kvinnorna behandlades 149 någon gång mellan 1968 och 1993 med östrogen. Dessa kvinnor hade signifikant lägre blodtryck, vikt, BMI (body mass index), midja, midja-stusskvot och kolesterolvärden än de kvinnor som inte fick östrogen ? redan innan östrogenbehandlingen startade.


Rädsla hos läkare
De östrogenbehandlade kvinnorna motionerade också mer, hade högre utbildning och tillhörde högre socialgrupper än de som inte fick östrogensubstitution.
? Läkare var tidigare rädda att ge östrogensubstitution till kvinnor med högt blodtryck, säger Kerstin Rödström, avdelningen för allmänmedicin vid Vasa sjukhus i Göteborg och ansvarig för studien som en förklaring till resultaten. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng