Annons

Pengarna styr utvecklingen

De nya vaccinerna som kommer är ämnade för västvärlden trots att många av dem skulle göra störst nytta i tredje världen.

15 jun 2007, kl 20:08
0

Under lång tid har nyheter om vaccin mest handlat om hur de gjort nytta för människorna i tredje världen.
De nya vacciner som nu kommer är dock ämnade för västvärlden även om de skulle göra mycket större nytta i u-länderna. Åtta av tio dödsfall av livmoderhalscancer som det nya HPV-vaccinet förhoppningsvis skyddar mot inträffar i tredje världen.
? Rotavirus-vaccin skulle ju också ha sin allra största effekt i u-världen för det är där barnen dör av sina diarrésjukdomar. Här är det ett relativt tveksamt vaccin, i ett hälsoekonomiskt perspektiv, eftersom sjukdomarna är relativt lindriga, säger Anders Tegnell, chef för Socialstyrelsens smittskyddsenhet.
Och det främsta hindret för att de nya vaccinerna ska kunna göra nytta i tredje världen är förstås ekonomiskt.
? Än så länge är de alldeles för dyra. En dos rotavirus-vaccin kostar 10-100 gånger mer än ett helt vaccinationsprogram i tredje världen, säger Anders Tegnell.
Detta är inget nytt och egentligen inte särskilt uppseendeväckande, menar de experter Läkemedelsvärlden talat med. Så fungerar det i ett system som bygger på de kommersiella drivkrafterna, och så var det även med vaccinerna mot polio, stelkramp och mässling på sin tid.
? De användes först i i-länderna och utvecklingskostnaden togs här. Det var ju därför som man kom ner på kostnadsnivåer så att man kunde använda dem brett i u-länderna, säger Anders Tegnell.
U-länderna ärvde helt enkelt våra vacciner när de väl var använda och betalda. Systemet kan kanske sägas fungera om de två till tre miljoner barn per år som dör under tiden inte räknas. Men för till exempel rotavirus-vaccinet kan till och med den groteska ekvationen bli svår att få ihop. De flesta experter menar att vaccinet inte gör så stor nytta i västvärlden och då blir det ju ingen som betalar utvecklingskostnaden här.

Men det finns en strimma av hopp. WHO, UNICEF, Världsbanken och Microsoftmiljardären Bill Gates och hans fru Melinda har tillsammans grundat GAVI som står för ? Global Alliance for Vaccines and Immunisation?. Syftet är att öka tillgången till vaccin för barn i fattiga länder.
? Tillsammans med ett stort antal regeringar har man för första gången lyckats mobilisera riktiga pengar, säger Jan Holmgren, som också är ordförande för GAVI:s styrgrupp för nya vacciner.
Sammanlagt handlar det om 6-7 miljarder kronor per år.
? Hälften ska användas för att köpa in gamla etablerade barnvacciner, medan den andra hälften används till att föra ut nya vacciner, säger Jan Holmgren. Och bland de nya vaccinerna är det just rotavirus-vaccin och pneumokock-vaccin som står först i kön berättar han.
Jan Holmgren var själv en av dem som tog fram det drickbara koleravaccinet för över 25 år sedan. Men inte heller det når ut i tredje världen av ekonomiska skäl trots att Jan Holmgren aktivt arbetar för att det ska bli möjligt.
? Det är tragiskt. Jag känner en frustration över att det tar så lång tid.