Annons
Nytt europeiskt forskarpris till Jonas Bergh
Professor Jonas Bergh, Karolinska institutet. Foto: Stefan Zimmerman

Nytt europeiskt forskarpris till Jonas Bergh

KI-professorn Jonas Bergh belönas för sitt mångåriga arbete med nya behandlingar av bröstcancer.

2 apr 2019, kl 10:50
0

Annons

Den europeiska organisationen för cancerexperter ESMO, European society for medical oncology, har inrättat utmärkelsen ESMO breast cancer award. Den ska tilldelas erfarna experter som har gjort särskilda insatser för upptäckter av nya bröstcancerbehandlingar och för utvecklingen av utbildning och klinisk praxis på bröstcancerområdet.

2019 års upplaga av utmärkelsen kommer att gå till professor Jonas Bergh vid Karolinska institutet och Radiumhemmet i Stockholm. Priset kommer att delas ut vid ESMO:s bröstcancerkongress i Berlin i slutet av maj.

– Professor Berghs arbete har bidragit till viktiga framsteg när det gäller många aspekter av cancerepidemiologi samt prevention och behandling av bröstcancer, sade den italienska bröstcancerspecialisten Giuseppe Curigliano, en av dem som kommer att leda kongressen, i ett uttalande när pristagarens namn offentliggjordes.

Jonas Bergh har i en rad av decennier fokuserat sin forskning på bröstcancerns biologi och på målriktad bröstcancerbehandling. Som Läkemedelsvärlden rapporterat har han också gjort sig känd som en engagerad debattör och förespråkare för ett skyndsamt och jämlikt införande av nya effektiva läkemedelsbehandlingar i bröstcancervården.

Mellan 1995 och 2016 ledde han arbetet i forskargruppen Swedish breast cancer group som publicerat en lång rad kliniska studier om nya läkemedel och skräddarsydd kemoterapi mot bröstcancer. Gruppen var exempelvis först att visa att fem års behandling med tamoxifen gav bättre effekt än de två år som tidigare rekommenderades.

Jonas Bergh är också en av de drivande krafterna bakom ett stort internationellt nätverk av bröstcancerforskare, The early breast cancer trialists collaborative group, EBCTCG, vars publikationer har haft stort globalt inflytande på primär bröstcancerbehandling.

– Under professor Berghs ledning har EBCTCG analyserat enorma mängder av kliniska forskningsdata. Deras upptäckter har gett mycket viktig information till alla som behandlar bröstcancerpatienter, sade Giuseppe Curigliano i uttalandet.