Annons

72 procent av svenskarna vill vaccinera sig

En undersökning gjord på uppdrag av Socialstyrelsen visar att omkring
70 procent av svenskarna planerar att vaccinera sig mot H1N1. Minst
intresse finns ibland människor i åldrarna mellan 25 och 34 år.

27 aug 2009, kl 15:42
0

Undersökningen som utförts av företaget SKOP på uppdrag av Socialstyrelsen bygger på frågor som ställts till 2000 svenskar om influensa orsakad av H1N1. Av de tillfrågade svarade 72 procent att de tänker vaccinera sig. De som hade störst intresse av att vaccinera sig hade också aktivt sökt information om influensan.

I åldersgruppen 25-34 år var intresset för vaccinering svalast. I kategorin uppgav 66 procent att de planerar att vaccinera sig. Personerna i undersökningen fick också frågan vad de trodde var det viktigaste sättet att undvika att bli smittad. På det svarade 72 procent att tvätta händerna med tvål och vatten. Näst viktigast ansåg många det var att använda handsprit och 16 procent uppgav att det var det allra viktigaste.

Nästan en av tio svenskar svarade att de känner oro för att bli smittade och omkring 20 procent har aktivt sökt information om den nya influensan. Anders Tegnell, smittskyddschef på Socialstyrelsen, säger att han är nöjd med att många svenskar vill vaccinera sig, men att de vill att alla som kan ska göra det när vaccin blir tillgängligt.

Även Sveriges Radio har publicerat resultat från en undersökning utförd av Sifo med 1000 svenskar. Även den visade att omkring 70 procent tänker vaccinera sig mot H1N1. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng