Annons

Danska konkurrensverket vill ha friare marknad

En rapport från det danska konkurrensverket anser att det danska apotekssystemet är förlegat och missgynnar konkurrens. Verket vill avskaffa det system med tillstånd som finns idag. Men landets apoteksförening håller inte med.

25 feb 2010, kl 11:22
0

I Danmark ägs apoteken av Apotekare som fått tillstånd av landets Sundhetsministerie. Tillståndet gäller inte bara rätten att driva ett apotek i allmänhet utan reglerar också var ett apotek får öppnas. Nu får systemet hård kritik av det danska konkurrensverket som i en rapport menar att systemet är föråldrat och hämmar tillgången på nya apotek. Verket anser också att systemet hindrar en priskonkurrens.

I rapporten föreslår man en lagändring som gör det möjligt att de som driver apotek få en friare tillgång till marknaden. En del systemet som får kritik är det utjämningssystem som finns där stora apotek ger driftstillskott till mindre. Men rapporten gillas inte av den danska branschföreningen Apotekerforeningen. De menar att förslaget motverkar målet med en lika tillgång till läkemedel och rådgivning i landet.

Föreningen skriver på sin hemsida att utan dagens tillståndssystem är risken stor att många små apotek kommer att stängas och kommer göra läkemedel dyrare på vissa platser. De skriver också att Konkurrensverket grundar sin rapport på felaktiga antaganden.