Annons

Gsk menar FDA har fel om Avandia

Företaget Glaxosmithkline bemöter den rapport från amerikanska läkemedelsverket FDA som ifrågasätter säkerheten med diabetespreparatet Avandia. Rapporten innehåller faktafel och ger en felaktig bild av GSK:s agerande menar företaget.

25 feb 2010, kl 12:53
0

Efter att en rapport från den amerikanska Läkemedelsmyndigheten FDA kom i förra veckan där det hävdas att Glaxosmithkline, GSK, avsiktligt dolt uppgifter om risker med deras diabetesmedel Avandia har debatten varit intensiv. I rapporten ifrågasätts säkerheten med Avandia (rosiglitazon) och det hävdas att risken för hjärt-kärlsjukdomar är större är vad som tidigare varit känt.

På onsdagen gick representanter från amerikanska GSK ut och bemötte kritiken. De menar att rapporten innehåller felaktigheter och att den inte ger en balanserad och korrekt bild av kunskapsläget. Några av de studier som ifrågasätts i FDA-rapporten, ADOPT, DREAM och RECORD, visar enligt GSK att Avandia är säkert. GSK påpekar också att FDA:s rådgivande kommitté vid en omröstning 2007 röstade 22 för och en emot att Avandia skulle finnas kvar på marknaden. De nekar också till anklagelserna om att de inte skulle ha bedrivit uppföljning och säkerhetsövervakning av läkemedlet.

Avandia är godkänt i Sverige sedan. Inför de nya behandlingsrekommendationerna från Läkemedelsverket för typ 2 diabetes har riskerna för hjärt-kärlsjukdom diskuterats och i rekommendationerna står att  rosiglitazon och andra glitazoner ska användas med försiktighet.