400 miljoner kronor till biovetenskaper

Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, delar ut totalt 400
miljoner kronor till fyra forskningsområden inom biovetenskap. Det är
den största satsningen sedan 2005 från stiftelsen.

17 dec 2009, kl 14:26
0

Annons

Några av fokusområdena är antibiotikaresistens där SSF hoppas att utveckling av biomarkörer och modellsystem ska kunna bidra till att tidigt i utvecklingsfasen kunna bedöma potentialen av nya läkemedelskandidater. Andra är projekt som syftar till en ökad förståelse för hur miljön påverkar hälsan och utveckling av metoder för att bekämpa röta och andra parasiter som angriper grödor.

Lars Rask, vd för SSF, är kritisk till att läkemedelsindustrin inte satsar på grundforskning och den tidiga utvecklingen av nya läkemedel i samma utsträckning som tidigare.
– Det beror förmodligen på att många utvecklingsprojekt inte leder fram till kommersiella lösningar och att lönsamheten är alldeles för osäker i jämförelse med en fortsatt satsning på utveckling av redan etablerade läkemedel, säger han i en presskommentar.

De 400 miljoner kronorna kommer att gå till 15 forskare och fördelas över fyra år.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng