2018 var rekordår för nya läkemedel även i USA

2018 var rekordår för nya läkemedel även i USA

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten godkände fler helt nya läkemedel än någonsin tidigare.

16 jan 2019, kl 06:33
0

Annons

I fjol godkände den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA 61 helt nya läkemedel. Det innebär att 2018 var ett rekordår i godkännanden i USA, liksom det var i EU som Läkemedelsvärlden rapporterat om tidigare.

Två av de nya läkemedlen i USA var rekombinanta terapier som utvärderades av FDA:s kommitté för biologisk utvärdering och forskning. Övriga 59 utvärderades av FDA:s Center for drug evaluation and research, CDER, som i sin årsrapport kallar 2018 ”ännu ett starkt år för innovation och framsteg”.

Enligt årsrapporten är 19 av de nya läkemedlen det första i en ny läkemedelsklass. Bland dessa finns migränläkemedlet Aimovig (erenumab), cancerbehandlingen Vitrakvi (larotrectinib) och Trogarzo (ibalizumab-uiyk) mot läkemedelsresistent hiv-1-infektion.

Trettiofyra av de nya läkemedlen är till för att behandla sällsynta sjukdomar där det tidigare fanns få eller inga behandlingsalternativ.

Fyrtiotre godkändes genom någon typ av påskyndat granskningsförfarande.

Fyrtiotvå godkändes i USA före godkännande i något annat land

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng