Annons
Prissättning av läkemedel granskas i USA

Prissättning av läkemedel granskas i USA

En kommitté i representanthuset har inlett en granskning av tolv läkemedelsföretags prissättning.

15 jan 2019, kl 14:20
0

De stigande priserna på receptbelagda läkemedel är en het politisk fråga i USA och nu har tolv läkemedelsbolag fått ett brev från den demokratiska politikern Elijah E. Cummings som är ordförande i representanthusets kommitté för översyner och reformer. Han begär detaljerad information och dokument rörande företagens strategier för prissättning av läkemedel.

Bland de tolv bolagen finns svenskbrittiska Astrazeneca, och danska Novo Nordisk.

– Läkemedelsbolagen har i åratal höjt sina priser aggressivt på befintliga läkemedel och satt höga lanseringspriser på nya produkter medan de gjort höga vinster. Syftet med den här undersökningen är att ta reda på varför läkemedelsföretag höjer priserna så dramatiskt, hur de använder sina förtjänster och vilka åtgärder som kan vidtas för att få ned läkemedelspriserna, säger Elijah E. Cummings i ett pressmeddelande.

Han framhåller att läkemedelsindustrin genom forskning och utveckling gett värdefulla bidrag till amerikanernas hälsa, men att den pågående prisstegringen är ohållbar.

I pressmeddelandet refereras flera undersökningar som visar en snabb och obruten ökning av läkemedelspriserna på den amerikanska marknaden de senaste 10-15 åren. En undersökning visar till exempel att priserna på 94 procent av de mest använda läkemedlen mer än fördubblades mellan 2005 och 2017. En av fem amerikaner avstod under 2018 från att hämta ut ett recept av ekonomiska skäl.

Undersökningen bland företagen är kommitténs första steg i ett planerat arbete för att bidra till att bromsa prisökningarna. Under januari planerar kommittén även en hearing i frågan.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng