Vaccination har minskat HPV hos unga kvinnor

Färre unga kvinnor har smittats med humant papillomvirus efter att Sverige började vaccinera.

26 nov 2014, kl 11:31
0

Foto: iStockphoto

Folkhälsomyndigheten har följt upp effekten av att vaccin mot humant papillomvirus, HPV, infördes i vaccinationsprogrammet i Sverige. Myndigheten har tillsammans med Karolinska institutet analyserat drygt 50 000 anonymiserade prover från klamydiascreeningen i Skåne. Man har undersökt förekomsten av totalt 16 HPV-typer. Prover tagna innan vaccinering infördes, 2008, har analyserats med prover efter införandet, 2012-2013.

Resultaten visar att bland kvinnor yngre än 22 år har förekomsten av de fyra HPV-typer som ingår i vaccinet Gardasil sjunkit markant efter att vaccinering infördes. HPV 16 minskade med 41,6 procent, från 14,9 procent till 8,7. HPV 18 minskade med 45,6 procent, från 7,9 procent till 4,3 procent. Typerna 16 och 18 anses ligga bakom drygt 70 procent av alla fall av livmoderhalscancer. 

Enligt Folkhälsomyndigheten ser man den minskade förekomsten av de HPV-typerna just i de åldrar där vaccinationstäckningen är god.
– Det här är tidigt i vaccinationsprogrammet. Vi tycker att resultaten är väldigt lovande och positiva. De visar att vaccinet har förväntad effekt, säger Ingrid Uhnoo, programchef vid Folkhälsomyndigheten.

Däremot sågs ingen förändring i tio av de andra HPV-typerna som studerades förutom en svag ökning av två HPV-typer, 52 och 56. De ingår alltså inte i vaccinet. 
– Den ökningen bör man studera vidare för att se om det rör sig om naturlig variation eller om att HPV-typerna ersätts. Men en sådan ökning har man inte sett i andra länder, och därför bör man tolka resultaten försiktigt, säger Ingrid Uhnoo.

Det är för tidigt att se en indirekt skyddseffekt av vaccinet hos män, påpekar hon. Men Folkhälsomyndigheten kommer att fortsätta följa upp effekten av vaccinationsprogrammet, både kring förekomsten av HPV och cellförändringar. Det dröjer längre innan man kan se om vaccinationerna haft någon effekt på förekomsten av livmoderhalscancer.

Vid tillfället för provtagningarna var vaccinationstäckningen för flickor under 14 år runt 77 procent. För unga kvinnor mellan 15-20 år var den 55 procent och för gruppen 21 år och äldre var täckningen 35 procent.

I september var vaccinationstäckningen för flickor födda mellan 1999-2001 runt 83 procent. För unga kvinnor födda 1993-1998 var vaccinationstäckningen strax under 60 procent. Vaccinering mot HPV kom igång i Sverige under 2012.