Annons

Blodförtunnare bra även för äldre

Äldre har minst lika stor nytta som yngre av behandling med blodförtunnande läkemedel vid förmaksflimmer, menar SBU.

26 nov 2014, kl 11:35
0

Annons

SBU har undersökt om det finns vetenskapligt stöd för att personer över 65 år har nytta av behandling med antikoagulantia och trombocythämmare, vilka minskar blodets levringsförmåga. I rapporten går man igenom och jämför läkemedel som används vid förmaksflimmer, stroke och hjärtinfarkt.

Enligt rapporten finns det en underanvändning av blodförtunnande läkemedel hos personer över 65 år, vilket kan bero på rädsla för biverkningar.

SBU konstaterar att det finns få studier på personer över 65 år, därför tittade man på studier som i subgruppsanalyser undersökte effekt och blödningsrisk på äldre. Det finns ännu färre studier på äldre som tar flera läkemedel samtidigt. 

Överlag konstateras att behandling med antikoagulantia eller trombocythämmare har minst lika bra nytta-riskbalans hos äldre som hos yngre. Det gäller för de flesta studerade indikationerna, så som förmaksflimmer, stroke och hjärtinfarkt.

Eftersom det saknas studier på sjuka äldre personer måste den ansvariga läkaren alltid göra en bedömning för den enskilda personens blödningsrisk och ta hänsyn till annan läkemedelsbehandling som kan påverka risken.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng