Annons

Framgångsrika immunterapier i fokus

Lovande resultat från flera olika immunterapier mot cancer presenterades vid ASCO-konferensen.

3 jun 2015, kl 09:00
0

Nyligen avslutades den amerikanska cancerkongressen ASCO som i år hölls i Chicago. Rapporteringen domineras av studier med de nyare immunterapierna. Studier som visar på bra effekt av PD1-hämmare hör idag till vanligheterna men resultaten som redovisades på mötet varierar en del.

På kongressen presenterades en studie av Bristol-Myers Squibbs PD1-hämmare Opdivo, nivolumab, som visar sig ännu mer effektiv om läkemedlet kombineras med bolagets CTLA4-hämmare Yervoy, ipilimumab. Båda preparaten testades bland patienter med tidigare obehandlat avancerat malignt melanom och jämfördes med monoterapier. Bland de patienter som behandlades med enbart Yervoy försköts tiden för sjukdomsprogression med 2,9 månader jämfört med 6,9 månader med enbart Opdivo. När Opdivo gavs ihop med Yervoy fördubblades den tiden till 11.5 månader. Till nackdelarna såg man en hög frekvens av biverkningar vilka kan komma att begränsa användningen av dubbelterapin. 55 procent av deltagarna fick allvarligare biverkningar och 36 procent i kombinationsgruppen fick därför avbryta terapin.

Inte lika fullt självklara var resultaten när Opdivo gavs som behandling för icke-småcellig lungcancer av icke-skivepiteltypen. För ett flertal patienter gav Opdivobehandlingen en ökad överlevnad jämfört med kemoterapi. Däremot uteblev effekten bland de 40-45 procent av patienterna som saknar PDL1-biomarkören.

Roches nya immunoterapi MPDL3280A uppvisade också en tydlig ökad överlevnad bland patienter med icke småcellig lungcancer jämfört med patienter som fick kemoterapi. Men även i denna studie gällde de positiva resultaten för de som var PDL1-positiva.

Pfizer redovisade ytterligare resultat från bröstcancerstudien PALOMA-3 som nyligen avbröts i förtid då effekten var så lovande. Studien undersökte nyttan av Ibrance, palbociclib, i kombination med Astrazenecas Faslodex, fulvestrant. De två läkemedlen ihop gav en mer än fördubblad progressionsfri överlevnadstid. Resultaten gäller bröstcancerpatienter som redan testat någon annan behandling och som hade tumörer som var östrogenkänsliga men HER2-negativa. När studien avbröts såg man att kombinationsbehandlingen gett en ökad överlevnadstid på 9,2 månader jämfört med placeboarmens 3,8 månader. Ibrance verkar genom att blockera enzymen CDK4 och CDK6.

En annan typ av immunoterapi är Janssens BTK-hämmare Imbruvica som minskade progressionsrisken vid kroniskt lymfatisk leukemi med 80 procent i HELIOS-studien. Preparatet som innehåller ibrutinib testades i kombination med en standardbehandling av kemoterapi bestående av bendamustin och rituximab och jämfördes med placebo. Även denna studie avbröts i förtid och placebo-deltagarna erbjöds också aktiv behandling med Ibruvica då resultaten visade på så hög effekt.

.