Ytterligare stöd för att ASA skyddar mot bröstcancer

Långvarig användning av ASA eller NSAID ger minskad risk för bröstcancer. Enligt en ny studie är den skyddande effekten mer uttalad för hormonreceptorpositiva tumörer.

14 jun 2004, kl 12:25
0

Annons

En amerikansk studie bekräftar tidigare forskning som visat att ASA och andra icke steroida antiinflammatoriska läkemedel kan ha en cancerskyddande effekt.
Forskare vid Mailman School of Public Health, New York, USA studerade hur ofta och hur länge kvinnor med bröstcancer använt ASA. Totalt 1 442 kvinnor med bröstcancer och 1 420 kontrollpersoner i åldern 20 till 98 år ingick i studien. Forskarna fann att nuvarande eller tidigare användning av ASA eller NSAID minst en gång i veckan under sex månader eller längre förekom hos 20,9 procent av kvinnor med bröstcancer och hos 24,3 procent i kontrollgruppen. Det motsvarar en risk för bröstcancer som är 20 procent lägre hos de som använt ASA jämfört med kvinnor i kontrollgruppen.
Risken minskade mest bland kvinnor som använde ASA ofta, sju eller fler tabletter per vecka gav en riskminskning på 29 procent. Enligt studien var sambandet för ibuprofen, som användes av färre kvinnor, genomgående svagare och för paracetamol fanns inget samband alls. Den minskade risken för ASA fanns bara hos kvinnor med hormonreceptorpositiva tumörer.
Resultaten av studien stöder tidigare epidemiologiska och laborativa studier. Det är dock första gången som man har undersökt om den skyddande effekten av ASA varierar mellan hormonreceptorpositiva och hormonreceptornegativa tumörer.
I en kommentar i samma nummer av JAMA hävdas att studien kastar nytt ljus över sambandet mellan ASA och östrogen. Flera experimentella studier har under senare år visat att prostaglandin och enzymet cyklooxygenas (COX) har betydelse för utvecklingen av bröstcancer. När aktiviteten av COX hämmas med ASA ger det lägre östrogennivåer. Observationen att receptorpositiva tumörer svarar mer på ASA stämmer därför med dessa kliniska data.
Men det är enligt kommentaren för tidigt att utifrån studierna ge några kliniska rekommendationer till patienter. Däremot kan kvinnor som tar ASA regelbundet för att förebygga hjärtkärlsjukdom räkna med positiva tilläggseffekter i form av skydd för olika cancerformer. Användning av ASA har även kopplats till en minskad dödlighet i tarmcancer.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng