Rosiglitazon förbättrar hivbehandling

Diabetesläkemedlet rosiglitazon (Avandia) kan bidra till att minska vissa av de metabola biverkningar som hivläkemedel ger. Det visar en HIVny amerikansk studie.

14 jun 2004, kl 12:14
0

Annons

Enligt studien, som publicerades i Annals of Internal Medicine (2004;140:786-794), kan rosiglitazon bidra till att minska omfördelningen av kroppsfett som uppträder när patienter tar vissa kombinationer av hivläkemedel. Forskarna vid Harvard Medical School i Boston, USA fann också att dagliga doser av rosiglitazon hjälpte patienterna att utnyttja naturligt insulin bättre.
Kombinationer av hivläkemedel, kallade HAART (highly active antiretroviral therapy), kan hålla många hivpatienter friska och öka överlevnaden. Men läkemedlen har svåra biverkningar, bland annat ger de förändringar i hur fettet fördelas i kroppen. Vissa patienter förlorar nästan allt kroppsfett medan andra får onormala fettansamlingar på axlar eller ? vilket är mer allvarligt ? runt inre organ.
Det är sedan tidigare känt att 14 procent av männen som behandlas med HAART utvecklar typ 2-diabetes, vilket är fyra gånger mer än normalt. Dessutom får de till följd av detta en ökad risk för hjärtkärlsjukdom.
Forskarna studerade 27 patienter som antingen fick rosiglitazon eller placebo i tre månader. I studien kunde man visa att patienter som behandlades med rosiglitazon förbättrade insulinkänsligheten med 20 procent.
Trots att studien var kort och inkluderade få patienter hävdar forskarna att rosiglitazon och andra läkemedel i klassen kan påverka fördelningen av kroppsfett i positiv riktning hos hivpatienter. Men det finns fortfarande många frågetecken innan dessa resultat kan tillämpas i större skala, påpekar forskarna.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng