Ytterligare östrogenstudie stoppad i förtid

Behandling med enbart östrogen har ingen positiv effekt på hjärtsjukdom och kan till och med öka risken för stroke. En amerikansk studie stoppas därför i förtid.

3 mar 2004, kl 11:58
0

Annons

Forskare vid National Institute of Health, NIH, i USA har beslutat att stoppa den del av den stora WHI-studien som undersöker behandling med enbart östrogen ett år tidigare än planerat. Beslutet grundas på att resultaten hittills visar att östrogen inte påverkar (varken ökar eller minskar) risken för hjärtsjukdom, som var huvudfrågeställningen i studien. Resultaten tyder dessutom på att östrogen kan öka risken för stroke samt minska risken för höftfrakturer. Enligt NIH kan dock inte fördelarna uppväga de nackdelar som studien visat.
Ett annat resultat är att östrogen enbart inte verkar öka risken för bröstcancer. I den del av WHI som bara studerat östrogen ingick 11 000 friska postmenopausala kvinnor.
Sedan juli 2002 då den del av WHI som undersökte kombinationsbehandling stoppades har FDA arbetat på nya rekommendationer för hormonbehandling.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng