Curt Furberg ifrågasätter Roaccutan

Akneläkemedlet isotretinoin (Roaccutan) bör omedelbart tas från marknaden i USA på grund av risken för fosterskador, menar den amerikanska konsumentorganisationen Public Citizen.

2 mar 2004, kl 18:17
0

Annons

Risken för fosterskador är visserligen väletablerad, men enligt Public Citizen förskrivs och används läkemedlet inte i enlighet med rekommendationerna.

Roaccutan är bara godkänt för behandling av svårare former av akne, men förskrivs ofta även vid mindre uttalade former. Forskningschefen vid Public Citizen Sidney Wolfe uppskattar att 26 gånger fler kvinnor får läkemedlet än vad som borde vara fallet om indikationerna följdes.

Även svensken Curt Furberg, professor vid Wake Forest University och medlem av FDA:s rådgivande kommitté som handhar frågan, ifrågasätter i ett brev till kommittén om läkemedlet borde släppts på den öppna marknaden. Enligt honom är det oetiskt att låta läkemedlet vara så tillgängligt som det är idag i USA.

Roaccutan är inte godkänt på den svenska marknaden, men är föremål för omfattande licensförskrivning.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng