Annons

Ytterligare negativa resultat av hormonbehandling

En engelsk studie på mer än en miljon kvinnor stärker sambandet mellan hormonersättning och bröstcancer.

26 aug 2003, kl 10:56
0

Ytterligare en stor studie, ?the Million Women Study? har nu bekräftat att hormonersättning efter menopaus ökar risken för bröstcancer. Den publicerades nyligen i Lancet.
Studien är den största hittills och bland de första som visar ett högre dödstal bland kvinnor som tog östrogen än de som inte använt hormonersättning (HRT).
Närmare 1,1 miljoner kvinnor i Storbritannien i åldern 50 till 64 år ingick i studien från 1996 till 2001. Hälften använde hormonersättningsterapi ? antingen östrogen och gestagen eller östrogen enbart (som anses säkert enbart för kvinnor utan livmoder).
Efter fyra års uppföljning hade det inträffat 9 364 fall av bröstcancer och 637 dödsfall i sjukdomen. Kvinnor som använt HRT hade 22 procent högre risk att få bröstcancer och 66 procent större risk att dö i sjukdomen än de som aldrig använt hormonpreparat. Risken ökade med längden på terapin och försvann inom ett par år efter att kvinnan slutat med HRT.
Hormonersättning har i Storbritannien resulterat i uppskattningsvis 20 000 extra fall av bröstcancer är forskarnas slutsats.
?Hur är det möjligt att hälso- och sjukvården har missat så totalt i vården av medelålders kvinnor?, undrar tre läkare från Nederländerna och Kanada i en kommentar i samma nummer av tidskriften. ?Risker tonades ner, fördelarna överdrevs och marknadsföringen har varit intensiv till kvinnor och läkare?, skriver de.
Den nya studien bekräftar resultaten från den stora WHI studien (Women´s Health Initiative) som visade att behandling med östrogen och gestagen även under en kort period efter menopaus ökar risken för hjärtsjukdom, stroke, bröstcancer och demens.
Samtidigt rapporterar New England Journal of Medicine två studier som visar att östrogen ensamt eller i kombination med gestagen inte kan bromsa utvecklingen av ateroskleros.
The Lancet 2003;362:419