Ökad risk för äggstockscancer

Hormonersättning kopplas till en ökad risk för äggstockscancer, enligt en analys i tidskriften Lancet.

13 feb 2015, kl 10:55
0

I en studie har forskare analyserat 52 epidemiologiska studier på 21 488 kvinnor som fått äggstockscancer efter menopaus, varav drygt hälften använt hormonersättning. Det visade sig att kvinnor som använt hormonersättning under några år hade 40 procents ökad risk att drabbas av äggstockscancer, jämfört med kvinnor som inte tagit hormonersättningen.

Kvinnor som behandlades eller avslutat behandlingen mindre än fem år tidigare hade en ökad risk med 37 procent. Risken för äggstockscancer minskade ju längre tid som gått sedan behandlingen avslutats, men även tio år efter avslutad behandling var risken förhöjd.

Forskarna uppskattar att det blir ett extra fall av äggstockscancer per 1 000 kvinnor över 50 år som behandlas i fem år, och om prognosen stämmer ett extra dödsfall per 1 700 användare.

Resultaten kommenteras i tidskriften, och det påpekas att äggstockscancer är mer ovanligt än andra biverkningar som hjärt-kärlsjukdom och bröstcancer och att nytta-riskbedömningen för hormonersättning inte bör påverkas nämnvärt av dessa resultat.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng