Astrazeneca betalar skadestånd för mutor

Astrazeneca har gått med på att betala böter i USA efter ha mutat till sig ökad försäljning för Nexium.

12 feb 2015, kl 12:58
0

Det amerikanska justitiedepartementet har dömt Astrazeneca till att betala 66 miljoner kronor efter mutanklagelser. Bolaget ska ha gett stor ersättning till dåvarande Medco Health Solutions, en aktör som hanterar inköp och ersättning för receptbelagda läkemedel.

Kravet var att Nexium skulle vara det enda preparatet som var listat hos Medco för att ge ersättning för de godkända indikationerna. I gengäld ska Astrazeneca ha gett Medco Health Solutions rabatter på andra preparat från bolaget. Prissänkningarna gällde Losec, Toprol XL innehållande metoprololsuccinat, och Plendil.

Astrazeneca nekar fortfarande till anklagelserna trots att man accepterat överenskommelsen med myndigheten. Istället för att hamna i utdragna tvister är det i företagets intresse att gå vidare med verksamheten säger man i ett uttalande, enligt ABC News.

Domslutet avslutar en visselblåsarprocess som startade 2010 då två före detta anställda vid Astrazeneca stämde bolaget för affären som enligt ABC News gav 100 miljoner dollar i rabatt till Medco för Nexiumförsäljningen. Under den aktuella tidsperioden ska man ha sålt Nexium för 21 miljarder dollar på den amerikanska marknaden.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng