Annons

Xylitol tre gånger om dagen motverkar karies

Dagligt intag av xylitol kan rekommenderas som tillägg till patienter med hög kariesrisk. Det visar en doktorsavhandling från Umeå universitet.

16 feb 2007, kl 16:20
0

Tandläkaren Pernilla Lif Holgerson visar i sin avhandling att det krävs ett relativt högt intag av xylitol för att motverka syrabildning mellan tänderna. För att motverka syraproduktionen och minska kariesrisken krävs ett dagligt intag på 6 gram Xylitol fördelat på minst tre tillfällen.

– Det finns redan mycket kunskaper om xylitol, men för att kunna gå ut med allmänna rekommendationer behövs fler stora populationsstudier som bekräftar xylitols positiva effekter på munhålan, säger Pernilla Lif Holgerson.

Att rekommendera xylitol för att förebygga karies skulle vara ett bra komplement till fluor och antibakteriella medel som tandläkarna använder idag. Xylitol är särskilt bra eftersom man med tuggummin når ut till barn och ungdomar.

– Tugga tuggummi är ju populärt bland barn och om ersättningssockret i tuggummit är xylitol så är det jättebra, säger Pernilla Lif Holgerson. Med xylitoltuggummin kan man minska kariesrisken hos barn som kanske äter mycket godis eller inte går till tandläkaren så ofta.