Annons

Konkurrensverket: avreglera receptfritt först

I sexton punkter redogör konkurrensverket för hur avregleringen av apoteksmonopolet bör gå till för att få så bra konkurrens som möjligt. Den första punkten slår fast att omregleringen bör börja med att dagligvaruhandeln får sälja receptfria läkemedel.

15 feb 2007, kl 12:53
0

Konkurrensverket går därmed tvärt emot det utredningsdirektiv som socialdepartementet gett till utredare Lars Reje. I direktiven står det att omregleringen i ett första steg ska få andra aktörer att öppna apotek som säljer både receptbelagda och receptfria läkemedel.

– Men det är i dagligvaruhandeln som intresset finns att börja sälja läkemedel och därför tror vi att det är viktigt att man låter dem sätta igång marknaden, säger Per-Arne Sundbom som utrett frågan på Konkurrensverket.

– Därefter kanske några av de nya aktörerna vill gå vidare och starta apotek som också säljer receptbelagda läkemedel.

Per-Arne Sundbom lyfter fram exempel som Norge. Där gick priserna upp med nästan trettio procent när man bara började med att bara tillåta privata apotek. Det var först när man lät dagligvaruhandeln sälja receptfria läkemedel som priserna gick ner.

I rapporten förslår verket också att man inte ställer för höga kompetenskrav vid framtida försäljning av receptfria läkemedel, eftersom det skulle kunna vara negativt för konkurrensen.

– Kraven ska åtminstone inte vara högre efter omregleringen än vad de är nu på till exempel Apoteket Shop. Varje butik ska ha tillgång till farmacevtisk kompetens, men personen behöver inte alltid finnas i butiken, säger Per-Arne Sundbom.

Efter att ha utrett området ser Per-Arne Sundbom en stor risk att omregleringen kommer att misslyckas med att få in nya aktörer på markanden.

– Vi har sett att det blivit problem när andra marknader, som till exempel elmarknaden, har avreglerats. Det beror på att man inte hjälpt marknaden tillräckligt mycket i övergångsfasen, men vi tror att om man tar hänsyn till de här punkterna som vi föreslagit så ökar chansen att det kommer lyckas.

Överlag är konkurrensverket postiv till en omreglering av apoteksmarknaden.

– Lyckas man så är det mycket positivt för konsumenten eftersom tillgängligheten kommer bli mycket bättre och marknaden kommer vara mer dynamisk.