Annons

Xenical föreslås bli receptfritt i USA

Bantningsläkemedlet Xenical bör få säljas receptfritt på amerikanska apotek. Det anser en kommitté inom Food and Drug Administration i USA. Även svenska läkemedelsverket menar att Xenical borde säljas receptfritt, men att ett sådant förslag knappast skulle godkännas centralt inom EU.

24 jan 2006, kl 13:36
0

Med stor majoritet har en rådgivande kommitté inom FDA ställt sig bakom ett önskemål från Glaxosmithkline om att få sälja Xenical (orlistat) receptfritt på amerikanska apotek. Det skulle bli ett är ett komplement till de befintliga bantningsprodukter som redan idag säljs fritt, menar flera av kommitténs ledamöter.

Den oberoende konsumentorganisationen Public Citizen menar att en receptfri försäljning av orlistat bara är ett sätt för tillverkaren att möta en kraftigt minskat förskrivning av läkemedlet. Den pekar i stället på flera risker, om medlet används utan hänsyn till högt blodtryck och diabetes.

Läkemedelsverket i Sverige ser orlistat som kanske det enda läkemedlet just nu som skulle kunna vara aktuellt för att bli receptfritt, efter beslutet nyligen om att Voltaren ska få säljas receptfritt mot migrän

? Men då Xenical skulle bli betydligt dyrare än idag eftersom subventionen då försvinner, är tillverkaren förmodligen inte intresserad av en receptfri försäljning. Dessutom tror jag det blir svårt att få med samtliga EU-länder på ett sådant förslag, vilket är nödvändigt, eftersom säkerhetstänkandet gällande Xenical ser olika ut, säger Björn Beerman på Läkemedelsverket.