WHO vill öka insynen i läkemedelsprövningar

WHO planerar att starta en internetbaserad plattform med information om samtliga kliniska läkemedelsprövningar som utförs av industrin, institutioner och sjukhus. Syftet är bland annat att minska risken för att negativa resultat hemlighålls.

23 maj 2006, kl 12:15
0

Enligt WHO:s talesman i Geneve, Timothy Evans, visar en ny studie i USA att sju av tio läkare känner osäkerhet gällande de läkemedel de förskriver. Läkarna uppger som orsak turerna kring bland annat smärt- och reumaläkemedlet Vioxx (rofecoxib), som drogs bort från marknaden 2004 efter ökad risk för hjärtinfarkt och stroke.

En registreringsplattform hos WHO skulle i det fallet ha kunnat påverka händelseförloppet, menar Timothy Evans, då biverkningar av rofecoxib snabbare skulle ha blivit offentliga och informationen mer lättåtkomlig för alla, inklusive allmänheten.

Informationen i WHO:s portal ska innehålla all betydelsefull information, utifrån en checklista på 20 punkter, gällande samtliga läkemedelsprövningar världen över från den tidpunkt de inleds. Utöver att portalen bidrar till en större öppenhet, minskar den dessutom risken för att studier dupliceras. Den ska vara öppen även för allmänheten.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng