WHO vill bygga nätverk för global tillgång på läkemedel

En kommission av ledande ekonomer och folkhälsoexperter som tillsatts av Världshälsoorganisationen föreslår nu en rad åtgärder för att förbättra tillgången på läkemedel i utvecklingsländer.

4 feb 2002, kl 13:04
0

Annons

Rapporten, titulerad "Macroeconomics and Health: Investing in Health for Economic Development", fastslår att en rejäl uppskalning av investeringarna i tredje världen kan rädda miljontals liv och samtidigt skapa enorma ekonomiska vinster.

I rapporten föreslås bland annat en satsning på nyckeltal för differentierade priser, en mer omfattande produktlicensiering och rabatterade avtal om stora läkemedelsinköp, skriver nyhetsbrevet SCRIP. Mer generella ramsystem bör skapas för att tillgängliggöra läkemedel i tredje världen.

Den internationella federationen av läkemedelstillverkare, IFPMA, stöder rapporten i stort, men kritiserar några av rekommendationerna, bland annat vad gäller differentierad prissättning.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng