Annons
Virus oftare bakom luftvägsinfektioner

Virus oftare bakom luftvägsinfektioner

Ny avhandling visar att även lunginflammationer hos barn oftare beror på virus än vad man tidigare trott.

19 maj 2017, kl 11:04
0

Annons

Allvarligare nedre luftvägsinfektioner som lunginflammation hos barn, tros oftare bero på bakterier och behandlas då med antibiotika. Men en ny avhandling från Karolinska Institutet visar att virus oftare än bakterier, är boven bakom även lunginflammationer hos barn.

Forskaren Samuel Arthur Rhedin har i en studie jämfört virusfloran hos friska barn på BVC med virus från sjuka barn som vårdats för svåra luftvägsinfektioner. Han har också kartlagt de olika virustyper som hittades.

Hans forskning visar att virus är en större orsak till luftvägsinfektioner än vad man tidigare trott. Resultaten pekar på vikten av att få fram nya diagnostiska verktyg för att snabbt kunna fastställa orsaken bakom en sjukdom, och på behovet av bättre behandlingar och vacciner för virusorsakade luftvägsinfektioner hos barn, skriver han i avhandlingen.

– Vår forskning kan bidra till att ge läkemedelsindustrin rätt fokus vid utveckling av nya antivirala läkemedel. Vetskapen om vilket virus barnet fått kan också ge föräldrar bättre information om sjukdomens förlopp och smittsamhet, säger han i ett pressmeddelande.

Onödiga antibiotikabehandlingar för luftvägsinfektioner bidrar till utvecklingen av antibiotikaresistens. Det är därför mycket värdefullt att på ett snabbt och säkert sätt fastställa orsaken bakom en allvarlig luftvägsinfektion hos barn.

Samuel Arthur Rhedin och hans forskarkollegor ska inom kort utvärdera ett nytt blodprovstest för att snabbare kunna diagnostisera virus.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng