Annons

Viralt vaccin kan skydda mot aids

I novembernumret av tidskriften Journal of Virology rapporterar forskare från USA att de har funnit ett viralt vaccin som skyddar apor mot ett hiv-1-baserat virus.? Viruset används i en djurmodell för att testa olika vaccin och orsakar en praktiskt taget identisk infektions- och sjukdomsbild hos makaker som man kan se hos människor smittade med hiv, […]

19 jul 2002, kl 19:21
0

Annons

I novembernumret av tidskriften Journal of Virology rapporterar forskare från USA att de har funnit ett viralt vaccin som skyddar apor mot ett hiv-1-baserat virus.
? Viruset används i en djurmodell för att testa olika vaccin och orsakar en praktiskt taget identisk infektions- och sjukdomsbild hos makaker som man kan se hos människor smittade med hiv, men med ett mycket snabbare förlopp, säger Opendra, ?Bill?, Narayan, chef för Marion Merrell Dow-laboratoriet vid universitetet i Kansas och den som skapat djurmodellen och också ansvarat för studien.
Vaccinet bygger på en ?avväpnad? variant av viruset SHIVKU-1 som man tog fram när man höll på att skapa testmodellen. I djurstudien infekterades visserligen alla tolv vaccinerade makaker av viruset efter intravaginal kontakt, men elva av tolv undgick att utveckla aids medan de fyra makaker som inte vaccinerats samtliga utvecklade aids efter samma kontakt.
Vaccinet kan även användas på redan smittade individer och ger då ett immunsvar som håller nere mängden virus.
? Vårt mål är att utveckla en vaccinbehandling som kan minska mängden hiv-läkemedel som måste användas för att hålla virusnivåerna i schack, säger Bill Narayan i ett pressmeddelande. 
Journal of Virology 1998;72;9069-78, pressmedelande från BioStratum

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng