MSD och SKB skänker bort läkemedel mot elefantiasis

De båda läkemedelsföretagen Merck Sharp & Dohme och SmithKline Beecham har beslutat att skänka bort sina läkemedel ivermectin och albendazol för behandling av lymfatisk filariasis, elefantiasis, till drabbade i Afrika.

19 jul 2002, kl 19:20
0

Annons

Den amerikanska läkemedelsjätten Merck, Sharp & Dohme, MSD, har beslutat att utvidga sitt donationsprogram av läkemedlet ivermectin (Mectizan) till att även gälla patienter drabbade av lymfatisk filariasis, populärt kallad elefantiasis, i Afrika. MSD har under de senaste elva åren donerat över 100 miljoner behandlingar av sitt läkemedel ivermectin till afrikaner drabbade av onchocerciasis, ?river blindness?.
MSD har tillsammans med Världshälso- organisationen, WHO, tagit fram dokumentation på att ivermectin även fungerar mot parasitsjukdomen elefantiasis. Beslutet att utvidga donationsprogrammet kom efter ett godkännande av den franska läkemedelsmyndigheten att använda läkemedlet vid parasitsjukdomen.
? Att utvidga donationsprogrammet är ett logiskt och klokt steg i vårt arbete att tillhandahålla detta läkemedel till de många miljoner människor som lider av ? eller riskerar att drabbas av ? lymfatisk filariasis, säger Raymond V Gilmartin, ordförande och VD för MSD i ett pressmeddelande.


120 miljoner infekterade
WHO uppskattar att närmare en miljard människor i 73 länder riskerar att drabbas av elefantiasis och att 120 miljoner redan är infekterade. Grovt räknat finns ungefär en tredjedel av de drabbade i Indien, en tredjedel i Asien och en tredjedel i Afrika. Enbart i Afrika uppskattar WHO att cirka 300 miljoner människor riskerar att bli infekterade. Att MSD nu donerar ivermectin enbart till patienter i Afrika beror, enligt läkemedelsföretaget, på att standardmedicineringen mot elefantiasis, dietylkarbamazin, kan orsaka allvarliga biverkningar hos patienter som samtidigt lider av onchocerciasis eller loaisis ? två sjukdomar som är vanliga i Afrika. Det är alltså där ivermectin bäst behövs.


SKB ökar effektiviteten
Lymfatisk filariasis, elefantiasis, är en parasitsjukdom som överförs via myggor. Parasiterna, trådliknande maskar, lever i människans lymfsystem där de kan leva i åratal och producera miljoner nya maskar innan symtomen bryter ut. Infekterade patienter kan drabbas av njurskador om lymfsystemet blockeras, men de vanligaste symtomen är enormt uppsvullna armar, ben och genitalier, vilket har givit sjukdomen dess populärnamn.
Behandlingen består av en oral dos dietylkarbamazin eller ivermectin per år som reducerar nivåerna av parasiterna. Den senaste forskningen visar att ett tillägg av SmithKline Beechams, SKB:s, albendazol väsentligt ökar effektiviteten av behandlingarna varför även SKB medverkar och donerar sitt preparat till behandlingsprogrammet.
WHO:s generalsekreterare, Gro Harlem Brundtland, välkomnar de båda läkemedelsföretagens initiativ.