Vilseledande broschyrer om Vesicare

Anmäld: AstellasAnmälare: PfizerÄrende: VesicareÄrendennr: W859Utgång: FälldAvgift: 100 000 kr för Astellas och 30 000 för Pfizer

26 mar 2007, kl 14:43
0

Pfizer anser att Astellas sprider felaktiga budskap om skillnader mellan läkemedlen Vesicare och Detrusitol i sina broschyrer.
I en av broschyrerna anges till exempel att Vesicare är ?signifikant bättre? alternativt ?likvärdigt? jämfört med Detrusitol med avseende på en rad effektmått. Tabellen saknar väsentliga uppgifter som graden av signifikans och effektdata som gör det möjligt för läsaren att avgöra om skillnaden är kliniskt relevant.
Vidare har den refererade studien haft som mål att påvisa ?non-inferiority?, att läkemedlet inte är sämre. Det är en feltolkning av den statistiska innebörden att översätta detta med likvärdig, som kräver annan bevisföring.
Astellas har även använt vilseledande färgsättning som kan få läsaren att tro att effekten för Vesicare ökar med tiden medan effekten för Detrusitol sjunker.

Enligt IGM är broschyrerna på ett flertal punkter i strid med gällande branschregler. Överträdelsen är enligt IGM allvarlig, försåtlig och vilseledande och avgiften bestäms till 100 000 kr.
Enligt det reviderade avgiftssystemet åläggs det anmälande företaget att erlägga en avgift för resultatlösa anmärkningar. Pfizer har haft rätt i drygt hälften av sina tio anmärkningar. IGM-avgift skall erläggas för de resultatlösa anmärkningarna som i flera fall rört sådana basala frågor och praxis som Pfizer borde ha kännedom om, anmärker IGM, och sätter avgiften till 30 000 kr.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng