Vill utreda restnoteringar vidare

Läkemedelsverket har utrett restnoterade läkemedel åt regeringen och kommer fram till slutsatsen att frågan bör utredas mer.

20 dec 2013, kl 12:07
0

Läkemedelsverket har på uppdrag av regeringen utrett omfattningen av restnoteringar i Sverige och hur de hanteras. Enligt en undersökning som branschföreningen Lif gjort bland sina medlemsföretag hade 73 procent restnotering de senaste åren. Men Läkemedelsverket menar i rapporten att det inte går att svara på omfattningen eller om antalet restnoteringar ökat på senare år då det saknas heltäckande statistik. Det finns tecken på att restnoteringar ökar både globalt och på EU-nivå, men det saknas statistik även där. En av anledningarna till att myndigheten haft svårt att kartlägga omfattningen av restnoteringar beror på att bara en bråkdel rapporteras till dem.

Idag finns det ingen skyldighet för företagen att anmäla en restnotering av ett läkemedel. Genom en frivillig branschöverenskommelse meddelar ofta företagen restnoteringar direkt till apotek och vården. Det är först när bristen riskerar att bli en kritisk restnotering, när det aktuella läkemedlet inte kan ersättas av ett annat, som den anmäls till Läkemedelsverket.

I rapporten drar Läkemedelsverket slutsatsen att det finns för lite kunskap om restnoteringar idag och att det bör utredas vidare. Myndigheten kan därför inte säga om den frivilliga modellen för att anmäla restnoteringar är tillräcklig, utan anser att en anmälningsskyldighet och samordnad publicering av restnoteringar också måste utredas mer.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng