Vill se ny kategori av receptfritt

Lif, Apoteksföreningen och Läkemedelsverket i gemensam önskan om satsning på egenvård inom den nationella läkemedelsstrategin.

3 jun 2014, kl 09:41
0

De båda branschföreningarna Lif och Sveriges apoteksförening har tillsammans med Läkemedelsverket formulerat ett förslag om att egenvård ska bli ett nytt insatsområde inom den nationella läkemedelsstrategin, NLS, under 2015.

Enligt Svensk Farmaci har de tre på uppdrag av NLS expertgrupp tagit fram fem förslag för detta. Ett förslag handlar om att ta fram nationella riktlinjer för egenvård, istället för dagens system där Socialstyrelsen och Läkemedelsverket har egna rekommendationer.

Ett annat förslag är att det ska införas en ny kategori av receptfria läkemedel som bara skulle få säljas efter rådgivning från en farmaceut, ett tredje att ta fram en modell för att följa upp användningen av receptfria läkemedel.

Det finns också förslag om att göra en kvantitativ studie om ungdomars attityd till receptfria läkemedel och att skapa en plattform. Tanken är att patienter, läkare, sjuksköterskor och farmaceuter skulle ingå i en sådan.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng