Gravida drogfria med metadon

Fyra år efter förlossningen var de flesta fortfarande drogfria och de flesta drack inte heller alkohol.

3 jun 2014, kl 09:02
2

Substitutionsbehandling kan hjälpa gravida heroinberoende

Tidigare studier har visat att heroinberoende gravida som behandlas med metadon är friskare under graviditeten än de som inte deltar i behandling.

Nu visar nya resultat att det är mycket få av mödrarna med läkemedelsassisterad behandling som återgår i missbruk efter graviditeten. Mycket få använde narkotika fyra år efter att barnet fötts. De tycks inte heller dricka alkohol. Efter fyra år säger ungefär trettio procent av mödrarna att det händer att de dricker alkohol.
Studien som är norsk har följt opiatberoende kvinnor som mellan 2004 till 2006 deltog i substitutionsbehandling när de blev gravida. De har följts upp med intervjuer ett och fyra år efter barnets födelse.
Totalt ingick 41 kvinnor i studien.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Tror iofs att om gravida kvinnor fick tillgång till gratis heroin på liknande villkor så skulle det med samma logik också kunna kallas drogfria gravida kvinnor. Då det inte förefaller vara drogen i sig själv som utgör värsta skadeverkningarna när de själva måste utsätta sig för ohälsosamma situationer för att införskaffa den.

    Jag undrar dock med vilken logik de som fick metadon eller heroin skulle kunna kallas för en drogfri grupp. Båda exemplen rymmer konkreta användningar av droger som är extremt svåra att sluta med. Många av Heroin-substituten har stegat upp som de droger vilka med högst dödstal i flera av USA’s delstater. Tycker drogfri tillhör en kategori som taggs drogfri i praktiken och den titeln är inte att leka med.

  2. Ofta används dock drogfri för att beskriva att någon inte längre använder illegala droger. Men du har onekligen en poäng i din kritk av ordet drogfri. Missbruksfri hade kanske varit ett bättre ordval.
    Ingert Nilsson

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng