Annons

Fortsatt ökning av adhd-medicinering

Fem procent av skolpojkarna beräknas ha adhd, drygt fyra procent medicineras.

4 jun 2014, kl 08:00
0

Drygt fyra procent av pojkar mellan 10-17 år medicineras idag för adhd.

Än finns inget som tyder på att förskrivningen av centralstimulerande adhd-medel skulle mattas av. Tvärtom konstaterar Socialstyrelsen i sin senaste rapport.
– Det sker fortfarande en tillströmning av nya användare, så vi kan inte än på ett tag förvänta oss en stabilisering av förskrivningen, säger utredaren Peter Salmi på Socialstyrelsen.
– När det gäller tillstånd som till exempel schizofreni ligger incidens och prevalens relativt fast, men där är vi inte än när det gäller adhd.

Nya användare tillkommer i alla åldersgrupper, men är högst bland pojkar i skolåldern. Förekomsten av adhd bland pojkar i skolåldern har i vetenskapliga studier uppskattats till omkring fem procent. Deras behov av läkemedel tycks på många håll vara tillgodosett. I snitt i Sverige behandlas idag drygt fyra procent av dem och eftersom inte alla med adhd ska medicineras enligt Läkemedelsverkets rekommendationer kan kvoten tyckas fylld.

Peter Salmi konstaterar att det innebär att en stor del av de som har adhd medicineras. Och om den beräknade förekomsten fem procent är korrekt så bör ökningen inte fortsätta länge till.
– Man kan nog i princip säga att kvoten är fylld. Det tycks som att den som diagnosticeras med adhd i princip per automatik också medicineras.

Samtidigt ser det väldigt olika ut på olika håll i landet. På Gotland, som länge varit i topp, medicineras 7.5 procent av pojkarna. Gävleborg och Västerbotten ligger också klart över snittet med 6.4 och 6.0 procent medicinerade pojkar mellan 10-17 år. Lägst andel medicinerade pojkar har Kronoberg med 2.7 procent.
Men Peter Salmi vill i nuläget inte kalla det över- eller underförskrivning. Först behöver statistiken analyseras.
– Siffrorna kan tjäna som underlag för landstingen att fundera över varför förskrivningen ser ut som den gör, säger Peter Salmi. På Gotland kan kanske en förklaring vara att det finns många HVB-hem, Hem för vård och boende, att många vårdade ungdomar har en adhd-problematik ger Peter Salmi som exempel.
– Men generellt kan man säga att om siffrorna börjar skena, vi har ju ett beräknat snitt på fem procent, då kanske det börjar handla om överförskrivning.
De stora skillnaderna mellan regionerna kommer att följas upp och analyseras närmare i en kommande rapport.