Annons

Immunförsvaret i fokus på kongress

Lägre risk för tidigt klimakterium, bättre tvåårsprognos vid malignt melanom och ett misslyckande för en kombinationsbehandling. Det var några av de studier som presenterades på den amerikanska cancerkongressen ASCO.

4 jun 2014, kl 08:33
0

Annons

Årets upplaga av den cancerkongressen ASCO, American Society of Clinical Oncology, innehöll många positiva nyheter. Men det fanns också några förlorare. En av dem var GSKs läkemedel Tyverb, lapatinib, som i kombination med Herceptin, trastuzumab, inte gav en längre progressionsfri överlevnad hos kvinnor med HER2-positiv bröstcancer jämfört med de som behandlades med enbart Herceptin. 

Även data från en studie på Lillys ramucirumab var en besvikelse. När substansen gavs i kombination med docetaxel till patienter med icke-småcellig lungcancer var medianöverlevnaden bara 10,5 månader jämfört med 9,1 månader hos de patienter som enbart fick docetaxel.

Zykadia, ceritinib, Novartis läkemedel mot ALK-positiv icke-småcellig lungcancer, krympte tumörerna hos nästan två tredjedelar av patienterna. Läkemedlet gav även effekt hos patienter vars sjukdom spritt sig till hjärnan. 

Det talades även mycket om PD1-hämmare på ASCO. Bland annat utvärderades Bristol-Myers Squibbs läkemedel Yervoy, ipilimumab, i kombination med nivolumab på patienter med avancerat malignt melanom. I en uppföljning av en fas I-studie gav kombinationsbehandlingen en tvåårsöverlevnad på 88 procent.

Även MSD presenterade positiva resultat för en PD1-hämmare. Pembrolizumab som monoterapi mot avancerat malignt melanom gav en ettårsöverlevnad på 69 procent. För patienter som inte tidigare fått någon annan behandling var överlevnaden högre, 74 procent.

Janssen presenterade resultat från fas III-studien RESONATE där patienter med kronisk lymfatisk leukemi och småcelligt lymfocytärt lymfom behandlades med antingen ibrutinib eller ofatumumab. Både den progressionsfria överlevnaden och totala överlevnaden var högre hos patienterna som behandlades med ibrutinib.

En av de studier som Roche presenterade handlade om en uppföljning av Erivedge, vismodegib. Drygt 60 procent av patienterna med avancerad basalcellscancer som behandlades med läkemedlet svarade på behandlingen. Dessutom var responsdurationen i median 26,2 månader jämfört med 7,6 månader i den primära analysen.

Sedan Astrazeneca tackade nej till buden från Pfizer har pressen att leverera bra resultat från substanser i pipeline varit hög. Astrazeneca presenterade positiva resultat för bland annat två läkemedel. Zoladex, goserelin, minskade risken för kvinnor som också behandlades med cytostatika för hormonnegativ bröstcancer att hamna i ett för tidigt klimakterium. Dessutom visade data att sannolikheten för överlevnad efter fyra år var 50 procent högre hos de kvinnor som behandlats med Zoladex. En kombinationsbehandling av olaparib och cediranib förlängde också den progressionsfria överlevnaden för kvinnor med en viss typ av äggstockscancer.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng