Vill se kvalitetssäkring av hälsoappar
Foto: Istock

Vill se kvalitetssäkring av hälsoappar

E-hälsomyndigheten föreslår en rad åtgärder som ska göra apparna, som ofta producerar hälsodata, säkrare.

17 maj 2022, kl 09:01
0

Att veta vilka hälsoappar som går att lita på är svårt. Därför behövs det ett utvecklingsarbete inom området. Det konstaterar E-hälsomyndigheten som har gjort en kartläggning över apparna som bland annat gör det möjligt att kunna följa och förbättra sin hälsa.

– Antalet appar ökar hela tiden samtidigt som enskilda individer upplever hinder med att välja och nyttja hälsoappar. Det behövs ett utvecklingsarbete för att skapa kvalitetssäkrade hälsoappar, säger Annemieke Ålenius, avdelningschef på E‑hälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Över 370 000 hälsoappar

Nyligen avslöjade Sveriges radio Ekot att Apoteket AB:s nätapotek apoteket.se delade detaljerade uppgifter om kunders inköp med Facebook. Denna överföring kan enligt Apoteket själva ha pågått sedan 2017, utan kundernas vetskap. Efter detta framkom att även fler nätapotek hade gjort samma sak.

Men det är inte lätt att veta vad som händer med ens uppgifter när man registrerar sig på en webbsida eller i en app.

Hälsoappar används inom flera olika områden och i olika åldersgrupper. Det kan handla om appar som ska skapa trygghet eller hjälpa människor att må bättre. Det finns också appar med ett rent medicinskt syfte. De kan till exempel fungera som stöd i behandling, för diagnostik, som larm eller som insatser. I sin kartläggning har E-hälsomyndigheten definierat en hälsoapp som ”en app som individer eller personal inom hälso- och sjukvård och socialtjänst använder för att upprätthålla eller förbättra individens hälsa.”

Uppskattningsvis finns det i dag mer än 370 000 hälsoappar att välja mellan i Sverige.

Producerar hälsodata

En hälsoapp producerar ofta hälsodata som endast i en liten utsträckning används inom vård och omsorg. För att individen ska kunna lita på att data används på rätt sätt behöver personen ha tillgång till och kontroll över den data som produceras, skriver E-hälsomyndigheten.

Det juridiska regelverket där hälsoapparna ingår är dock komplext. Det innefattar både lagstiftning avseende dataskydd och mer verksamhetsspecifik lagstiftning för hälso- och sjukvård och socialtjänst. Enligt E-hälsomyndigheten kan en svårtillämpad lagstiftning och ett osäkert rättsläge komplicera och kanske också hämma utvecklingen av dessa appar.

För medicinska hälsoappar används samma standarder och ramverk som för medicintekniska produkter. Men för livsstils- och trygghetsskapande appar saknas motsvarande kvalitetssäkring konstaterar E-hälsomyndigheten.

E-hälsomyndigheten föreslår nu bland annat att delning av data behöver ske på ett säkert sätt och att frågor som handlar om likabehandling och tillgången till hälsoappar behöver kartläggas. Enligt myndigheten behöver det också utredas hur en framtida organisation för kvalitetssäkring av hälsoapparna ska finansieras och organiseras.

Sedan tidigare pågår det flera europeiska och nationella initiativ för att förbättra säkerhet och kvalitet hos hälsoappar.

E-hälsomyndighetens förslag på åtgärder

 • Nyckelaktörer behöver identifieras och dessa behöver samordna sitt arbete.
 • Frågor som handlar om likabehandling och tillgången till hälsoappar behöver kartläggas.
 • Delning av data från hälsoappar behöver ske på ett säkert sätt.
 • Det behöver tydliggöras hur en kvalitetssäkrat hälsoapp ska finansieras för en enskild individ.
 • Det behöver utredas hur en framtida organisation för kvalitetssäkring av hälsoappar ska finansieras och organiseras.
 • Innovativa hälsoappar behöver evidensbaseras i större utsträckning.
 • Erfarenheter av andra länders arbete kring hälsoappar behöver tas tillvara.

Källa: E-hälsomyndigheten

Olika typer av hälsoappar

 • Livsstilsapp – att påverka välmående, livsstil eller generell hälsa
 • Välfärdsteknisk hälsoapp – trygghetsskapande teknik
 • Hälsoapp för prevention – förebyggande behandling av sjukdomstillstånd
 • Hälsoapp för diagnos och behandling – medicinsk behandling av sjukdomstillstånd.

Källa: E-hälsomyndigheten

Föregående artikel Utredning ska öka kliniska prövningar
Nästa artikel Nya grepp ska rädda kvar äldre antibiotika i Sverige

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng